Pentru inceput …

 

Cand cineva afla ca el sau copilul lui este intolerant la gluten, multe lucruri ii trec prin cap. Unii respira usor ca se temeau de o boala mult mai grava, se bucura ca doar regim trebuie sa tina. Iar altii nu vor sa inteleaga sau sa accepte ca si viata lor „perfecta” poate sa se schimbe. Ei devin infuriati, se supara pe soarta, se inchid, si incearca sa-si rezolve singur problema.

Compartamentul si atitudinea fiecaruia este diferit. Cel mai important este sa intelegem si sa acceptam noua situatie.

Daca este vorba despre parinte, sfatul nostru este sa se linisteasca, sa se documenteze si nici decum sa nu-si descarce nervii si dezamagirea pe copil. Copilul in cele mai multe cazuri se accomodeaza mai repede cu noua dieta, daca vede ca parintele este linistit si hotarat in cea ce face. Sa tinem minte! Cuvantul dieta nu inseamna ceva negativ pentru copil, doar noi adultii creem problema din el!

Majoritatea parintilor se tem cel mai mult de coacerea painii. Prepararea aluatului, framatare, dospire. In dieta fara gluten este putin mai simpla reteta. Producatorii se straduiesc sa prepare mixurile in asa fel ca sa se poata obtine o paine doar prin amestecarea mixului cu apa si drojdie, turnata in forma si coapta la cuptor. Multi asteapta rezultate bune de la aparate de paine, dar adevarul este ca aceste mixuri nu suporta 2-3-4 ore de dospire. Painea fara gluten trebuie experimentat in cuptorul obisnuit. Ingredientele fiind diferite si gustul la painea fara gluten este total diferit de cea normala, din aceasta cauza recomandam sa se cumpere la inceput 2, 3 feluri de faini si vazut care este pe gustul copilului. Mare atentie: pe gustul copilului!

Urmatoarea problema: gatitul. Cei care au gatit si pana acuma, nu o sa intampine mari dificultati. Doar cateva materii prime trebuie inlocuite cu cele fara gluten. La ingrosala faina de grau se poate inlocui cu faina de orez, care este alba, nu are gust aparte, este mai groasa si trebuie mai putin din el. Sau cu faina de porumb, care este galbena si are gust de porumb. Se mai poate folosi si amidonul de porumb sau de orez. La ingrosat nu merita sa folosim mixurile pentru paine, ele fiind destul de scumpe. Pastele fainoase deja se pot cumpara gata preparate, exista multe tipuri de la multi producatori. Cunoastem multe cazuri cand intrega familie consuma doar produse fara gluten. La prima vedere se pare mai scumpa sau mai dificila, dar daca se obisnuiesc bucataresele cu noua dieta o sa observe ca familia mananca mult mai natural si mai sanatos decat anterior. Si cel mai important lucru este ca astfel se evita eventuala contaminarea a alimentelor fara gluten, si nu in ultimul rand si cei mici manaca mai cu pofta daca vede ca toata familia mananca din „al lui mancare”.

Deci, dupa ce ne-am linistit ca putem face paine si putem gati mancaruri fara gluten si copilul nu ramane flamand, urmeaza ce este mai greu: produsele preparate si semipreparatele de pe rafturile magazinelor. Primul lucru ce ne cere un incepator este sa-i dam o lista cu alimentele care le poate consuma. Asta ar fi un lucru foarte util si un mare ajutor pentru el, dar alimentele mereu isi schimba denumirea, forma, ingredientele si neatentia provoaca dezastre. La ce sa fim atenti? La grau, orz, secara, ovaz, si derivatele lor. Lucrul pozitiv este ca mereu se gasesc alimente ce se pot consuma.

Multi cred ca aceasta alimentatie este mai costisitoare. Intr-adevar, materiile prime sunt mai scumpe, dar ce este mai scump? Daca consumam fara numar toate preparatele ieftine din magazine sau ne gatim ceva natural acasa?

Alimentele de baza pentru cei cu celiacie constau in multe legume, fructe, carnuri, lactate, oua proaspete sau mancaruri gatite din acestea.

Daca sunteti la inceput trebuie separat un loc in camara pentru alimentele fara gluten, si eventual etichetate pentru a distinge mai usor de celelalte alimente. Ustensilele, tacamurile, tavile nu trebuie aruncate ci doar curatate in profunzime. Multe retete fara gluten se gasesc deja si in carti de bucate, sau pe diferite pagini de internet.