Retete Glutenix Fara Gluten

Pâine albă fara gluten: 450 g – fără lapte şi ouă, săracă în proteine

Ingrediente: 250 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 220 ml de apă călduţă, 6 g de sare, 10 g de drojdie.

Mod de preparare: amestecaţi timp de câteva minute ingredientele cu mixer manual sau cu o lingură de lemn în cuptorul obişnuit, până când aluatul se omogenizează. Aşezaţi-I în forma pentru pâine sau tip antricot de căprioară unsă cu ulei şi lăsaţi-l la dospit, acoperit, la loc călduţ până când aluatul va creşte aprox. la dublu. Preîncălziţi cuptorul la 200° C şi coaceţi aluatul timp de 25-30 minute, până când acesta se rumeneşte. în timpul coacerii, după aprox. 10-15 minute, dacă coaja începe să se întărească, ungeţi-o cu ulei cu o pensulă, pentru a căpăta culoare. După coacere, răsturnaţi pâinea pe o grilă, pentru a nu se reumezi în formă. În aparatul de copt pâine: Este nevoie de întreaga cantitate din pungă, pentru ca aparatul să poată amesteca aluatul. Turnaţi lichidul în recipient, fărâmaţi drojdia proaspătă apoi adăugaţi restul ingredientelor. Alegeţi un program rapid de coacere după faza de frământare-dospire (aprox. 1:40 minute).

Pâine neagră fara gluten: 450 g – fără lapte şi ouă, săracă în proteine.

Ingrediente: 250 g amestec de făină pentru Pâine Neagră Glutenix, 235 ml de apă călduţă, 6 g de sare, 10 g de drojdie.

Mod de preparare: amestecaţi timp de câteva minute ingredientele cu mixer manual sau cu o lingură de lemn în cuptorul obişnuit, până când aluatul se omogenizează. Aşezaţi-I în forma pentru pâine sau tip antricot de căprioară unsă cu ulei şi lăsaţi-l la dospit, acoperit, la loc călduţ, până când aluatul va creşte aprox. la dublu. Preîncălziţi cuptorul la 200° C şi coaceţi aluatul timp de 25-30 minute, până când acesta se rumeneşte. în timpul coacerii, după aprox. 10-15 minute, dacă coaja începe să se întărească, ungeţi-o cu ulei cu o pensulă, pentru a căpăta culoare. După coacere, răsturnaţi pâinea pe o grilă, pentru a nu se reumezi în formă.
În aparatul de copt pâine: Este nevoie de întreaga cantitate din pungă, pentru ca aparatul să poată amesteca aluatul. Turnaţi lichidul în recipient, fărâmaţi drojdia proaspătă apoi adăugaţi restul ingredientelor. Alegeţi un program rapid de coacere după faza de frământare-dospire (aprox. 1:40 minute).

 

Pâine cu seminţe mixte fara gluten: 450 g – fără lapte şi ouă

Ingrediente: 250 g amestec de făină pentru Pâine cu Seminţe Mixte Glutenix, 215 ml de apă călduţă, 7 g de sare, 10 g de drojdie Mod de preparare: amestecaţi timp de câteva minute ingredientele cu mixer manual sau cu o lingură de lemn în cuptorul obişnuit, până când aluatul se omogenizează. Aşezaţi-I în forma pentru pâine sau tip antricot de căprioară unsă cu ulei şi lăsaţi-l la dospit, acoperit, la loc călduţ, până când aluatul va creşte aprox. la dublu. Preîncălziţi cuptorul la 200° C şi coaceţi aluatul timp de aprox. 35 minute, până când acesta se rumeneşte. în timpul coacerii, după aprox. 10-15 minute, dacă coaja începe să se întărească, ungeţi-o cu ulei cu o pensulă, pentru a căpăta culoare sau presăraţi partea superioară cu seminţe la aşezarea în formă. După coacere, răsturnaţi pâinea pe o grilă, pentru a nu se reumezi în formă.
În aparatul de copt pâine: Este nevoie de întreaga cantitate din pungă, pentru ca aparatul să poată amesteca aluatul. Turnaţi lichidul în recipient, fărâmaţi drojdia proaspătă apoi adăugaţi restul ingredientelor. Alegeţi un program rapid de coacere după faza de frământare-dospire (aprox. 1:40 minute).

 

Pâine ţărănească fara gluten: 450 g – fără ouă
Ingrediente: 250 g amestec de făină pentru Pâine Ţărănească Glutenix, 230 ml de apă călduţă, 6 g de sare, 10 g de drojdie

Mod de preparare: amestecaţi timp de câteva minute ingredientele cu mixer manual sau cu o lingură de lemn în cuptorul obişnuit, până când aluatul se omogenizează. Aşezaţi-I în forma pentru pâine sau tip antricot de căprioară unsă cu ulei şi lăsaţi-l la dospit, acoperit, ia loc călduţ, până când aluatul va creşte aprox. la dublu. Preîncălziţi cuptorul la 200° C şi coaceţi aluatul timp de 25-30 minute, până când acesta se rumeneşte. în timpul coacerii, după aprox. 10-15 minute, dacă coaja începe să se întărească, ungeţi-o cu ulei cu o pensulă, pentru a căpăta culoare. După coacere, răsturnaţi pâinea pe o grilă, pentru a nu se reumezi în formă.
În aparatul de copt pâine: Este nevoie de întreaga cantitate din pungă, pentru ca aparatul să poată amesteca aluatul. Turnaţi lichidul în recipient, fărâmaţi drojdia proaspătă apoi adăugaţi restul ingredientelor. Alegeţi un program rapid de coacere după faza de frământare-dospire (aprox. 1:40 minute).

 

Chifle fara gluten: (Albe, Negre, Ţărăneşti, cu Seminţe Mixte)

Toate tipurile de chifle pot fi preparate conform reţetei de pâine corespunzătoare într-o oarecare formă, de ex. glob de silicon cu diametru de 8 cm sau formă pentru muffins. Pentru o chiflă, se va alege 100 g din aluat. Preîncălziţi cuptorul la 220° C, Ungeţi partea de sus a aluatului şi lăsaţi-l ia dospit. După o coacere de aprox. 10 minute, după ce coaja s-a întărit, o puteţi răsturna din formă, după care o puteţi unge cu un pic cu ulei pentru a căpăta culoare şi coaceţi-o timp de încă aprox. 10 minute.

Cozonaci proaspeţi fara gluten: (în cazul variantelor de cozonaci, se va lua drept bază, de fiecare dată, cozonacul cu vanilie) Cozonac cu vanilie (cozonac de bază, celelalte variante se bazează pe acesta)

Ingrediente: 250 g amestec de făină pentru Cozonac Proaspăt Glutenix, 25 g de smântână, 2 dl de lapte călduţ, 1 gălbenuş de ou, 15 g de drojdie, 1 lingură de ulei, uns sfert de coajă de lămâie rasă. Mod de preparare: amestecaţi ingredientele lichide cu drojdia cu ajutorul unei linguri de lemn sau mixer manual, apoi adăugaţi făina. Omogenizaţi bine şi aşezaţi într-o formă pentru copt unsă cu grăsime şi presărată cu făină. Lăsaţi la dospit acoperit, la loc călduţ, până când aluatul va creşte aprox. la dublu, apoi coaceţi-l în cuptorul preîncălzit la 160° C, până când se rumeneşte, timp de aprox. 25-30 minute.

VARIANTE

Cozonac de marmură: Amestecaţi aprox. ¼ din aluat cu 1 lingură de praf de cacao şi turnaţi în aluatul cu vanilie din formă sau adău-gaţi granule de ciocolată pentru copt Kenyervarâzs sau bucăţi de ciocolată sfărâmate.

Cozonac cu stafide: Amestecaţi aprox. 1 pumn de stafide cu aluat¬ul înaintea turnării în formă.

Cozonac cu scorţişoară: Amestecaţi aprox. ¼ din aluat cu 1 linguriţă de scorţişoară şi turnaţi în aluatul cu vanilie din formă.

Briză orientală: La ingredientele de mai sus adăugaţi încă 1-1 linguriţă rasă de scorţişoară, cuişoare (preferabil proaspăt măcinate), 1 linguriţă de zeamă de lămâie, 1 lingură de esenţă de rom, 1 lingură de stafide, 1 lingură de granule de ciocolată pentru copt Kenyervarâzs sau bucăţi de ciocolată sfărâmate, după care se lasă la dospit.
Somn dulce: La ingredientele de mai sus adăugaţi încă 1 linguri pline de miere de salcâm sau de tei, 2 linguriţe de ulei cardamon/ extract / (se găseşte în magazine de plante medicinale).


Găluşte aurii fara gluten:

Ingrediente: 250 g de amestec de făină pentru Cozonac Proaspăt Glutenix, 25 g de smântână, 2 dl de lapte călduţ, 1 gălbenuş de ou, 15 g de drojdie, 1 lingură de ulei, coajă de lămâie rasă.

Mod de preparare: Amestecaţi ingredientele lichide cu drojdia cu ajutorul unei linguri de lemn sau mixer manual, apoi adăugaţi făina. Omogenizaţi bine şi separaţi cu ajutorul unei linguriţe umezite cu apă o linguriţă din aluat şi aşezaţi-l în forma pentru copt unsă cu grăsime – presărată cu făină, presăraţi bine cu nucă măcinată amestecată cu zahăr, apoi luaţi din nou din aluat, presăraţi cu nucă şi aşa mai departe, până când se termină ingredientele. Aşezaţi la loc cald, acoperit, la dospit până când aluatul va creşte aprox. la dublu, apoi coaceţi-l în cuptorul preîncălzit la 170° C, până când capătă o culoare plăcută, timp de aprox. 30-35 minute.
Şodou: Preparaţi şodou sau praf de budincă din praful de glazură de vanilie fără gluten conform descrierii, fierbeţi cu aprox. 7 dl de lapte, pentru a-l face mai lichid. Dacă porţia pare prea mare sau mică, măriţi sau reduceţi cantitatea ingredientelor în mod proporţional.

Branzoaica fara gluten: – pentru aprox. 10-12 buc.
Ingrediente: 250 g de amestec pentru copt Pâine Ţărănească Glutenix, 50 g de margarină Rama moale, 30 g de smântână, 60 ml de lapte, 1 gălbenuş de ou, 40 g de zahăr, 20 g de drojdie, un pic de sare.

Mod de preparare: Dizolvaţi o parte din zahăr în laptele încălzit uşor şi adăugaţi drojdia, lăsând-o să crească.
Frământaţi bine ingredientele, întindeţi aluatul până când acesta va avea o grosime de jumătate de deget. Tăiaţi în bucăţi pătrate, pe care împărţiţi umplutura. Aşezaţi colţurile unul după altul peste umplutură. Aşezaţi în tava de copt acoperită cu hârtie pentru copt, lăsaţi la dospit la loc călduţ timp de aprox. jumătate de oră. Ungeţi cu ou uşor bătut. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 190° C, timp de aprox. 18-20 minute, până când capătă o culoare castanie-aurie. Umplutură: 500 g de brânză de vacă, 125 g de zahăr, 1 pachet de zahăr vaniliat, un pic de sare, jumătate de coajă de lămâie. Puteţi adăuga şi stafide. Sugestie: Dacă doriţi să economisiţi timp şi să mâncaţi mai târziu patiserii proaspete, faceţi mai multe bucăţi, împachetaţi foietajele separat în folie folpack şi introduceţi-le în congelator. Le puteţi scoate oricând este nevoie, coaceţi-le conform celor descrise mai sus după decongelare totală şi după ce le-aţi uns cu ou.

Corn cu mac sau cu nucă fara gluten: – pentru 10-12 bucăţi
Ingrediente: 250 g de amestec pentru copt Pâine Ţărănească Glutenix, 50 g de margarina Rama moale, 30 g de smântână, 60 ml de lapte, 1 gălbenuş de ou, 40 g de zahăr, 20 g de drojdie, un pic de sare.

Mod de preparare: Dizolvaţi o parte din zahăr în laptele încălzit uşor şi adăugaţi drojdia. Lăsând-o să crească. Frământaţi bine ingredien¬tele, întindeţi aluatul până când acesta va avea o grosime de jumă¬tate de deget. Tăiaţi în bucăţi triunghiulare, aşezaţi umplutura pe o parte. Rulaţi din partea cu umplutura spre vârf, neteziţi puţin cornul pregătit. Aşezaţi în tava de copt acoperită cu hârtie pentru copt, lăsaţi la dospit la loc călduţ timp de aprox. jumătate de oră. Ungeţi cu ou uşor bătut. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 190°C, timp de aprox. 20 minute, până când capătă o culoare castanie-aurie.
Umplutura:
Cu mac: fierbeţi 100 g de zahăr cu 90 ml de apă, adăugaţi 120 g de mac măcinat, fierbeţi încă timp de câteva minute la foc mic, având grijă să nu se prindă. După ce aţi scos-o de pe foc, adăugaţi două pachete de zahăr vaniliat. Puteţi adăuga un vârf de cuţit de scorţişoară, sau stafide.
Cu nucă: fierbeţi 110 g de zahăr cu 50 ml de apă, adăugaţi 150 g de nucă măcinată, fierbeţi încă timp de câteva minute la foc mic, având grijă să nu se prindă. Adăugaţi un pic de coajă de lămâie, puteţi adăuga un vârf de cuţit de scorţişoară, sau stafide.
Sugestie: Dacă doriţi să economisiţi timp şi să mâncaţi mai târziu patiserii proaspete, faceţi mai multe bucăţi, împachetaţi foietajele separat în folie folpack şi introduceţi-le în congelator. Le puteţi scoate oricând este nevoie, coaceţi-le conform celor descrise mai sus după decongelare totală şi după ce le-aţi uns cu ou.

Beigli cu mac sau nuca fara gluten:– pentru două rulade
Ingrediente: 250 g de amestec pentru copt Pâine Ţărănească Glutenix, 50 g de margarină Rama moale, 30 g de smântână, 60 ml de lapte, 1 gălbenuş de ou, 40 g de zahăr, 20 g de drojdie, un pic de sare.
Mod de preparare: Dizolvaţi o parte din zahăr în laptele încălzit uşor şi adăugaţi drojdia, lăsând-o să crească. Frământaţi bine ingredien¬tele, separaţi aluatul în două, întindeţi-le la aprox. 20×25 cm. împr㺬tiaţi umplutura, în aşa fel încât să lăsaţi liber 2-2 cm pe cele două părţi mai scurte şi pe una dintre părţile mai lungi. îndoiţi cele două părţi mai scurte, pentru a nu lăsa să se scurgă umplutura în timpul coacerii. Rulaţi rulada, în aşa fel încât marginea rămasă liber să rămână la sfârşit. Aşezaţi uşor în tavă, înţepaţi în câteva locuri cu furculiţa, ungeţi cu ou. Lăsaţi la dospit la loc cald timp de aprox. 20 de minute, ungeţi din nou şi coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180° C, până când capătă o culoare castanie-aurie.
Umplutura: la fel ca în cazul cornului cu nucă şi mac, dar mai puteţi adăuga şi stafide.

 

Melc cu ciocolată fara gluten: – aprox. 8 buc. – fără lapte şi ouă, sărac în proteine
Ingrediente: 300 g de amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 60 g margarină Liga, 80 g de zahăr, 30 g de drojdie proaspătă, 1 dl apă călduţă, un pic de sare.
Mod de preparare: Dizolvaţi drojdia în apă şi adăugaţi restul ingredi¬entelor, până când aluatul se omogenizează şi devine moale. Pe o planşetă presărată cu amidon de grâu Glutenix fără gluten întindeţi aluatul până când acesta va avea o grosime de aprox. jumătate de deget şi ungeţi cu crema de cacao în aşa fel încât să lăsaţi liber 1-2 cm pe una dintre părţile mai lungi. Rulaţi aluatul spre marginea lăsată liber şi tăiaţi în felii de grosimea unui deget. îndoiţi partea liberă a feliilor ca să preveniţi desfacerea lor în timpul coacerii. Lăsaţi la dospit pe tava de copt la loc călduţ până când creşte viz¬ibil şi coaceţi în cuptorul preîncălzit la 220° C aprox. 12 minute, până când capătă o culoare castanie-aurie.
Umplutura: Amestecaţi 60 g de zahăr pudră, 40 g de ulei şi 30 g de pudră de cacao şi ungeţi cu ea aluatul.
Sugestie 1: Puteţi economisi muncă şi timp, dacă faceţi mai mult aluat şi după metoda prezentată la guba cu mac îl pregătiţi în formă de ruladă, ca oricând, doar în câteva minute să aveţi gata o nouă del¬icateţe.
Sugestie 2: Dacă doriţi să economisiţi timp şi să mâncaţi mai târziu patiserii proaspete, faceţi mai multe bucăţi şi bucăţile dospite împachetaţi-le separat în folie folpack şi puneţi-le în congelator. Le puteţi scoate oricând este nevoie, coaceţi-le conform celor descrise mai sus după decongelare şi după ce le-aţi uns cu ou.

Buctă cu gem fara gluten: – pentru aprox. 10-12 buc. – fără lapte şi ouă, sărac în proteine.
Ingrediente: 300 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 60 g margarină Liga, 80 g zahăr, 30 g drojdie proaspătă, 1 dl apă călduţă, un pic de sare.
Mod de preparare: Dizolvaţi drojdia în apă şi adăugaţi celelalte componente, frământându-le până ce se formează un aluat uniform şi moale. Pe o planşetă de lemn, presărată cu amidon de grâu Glutenix fără gluten, întindeţi aluatul până când acesta va avea o grosime de aprox. jumătate de deget. Tăiaţi în bucăţi pătrate şi pe fiecare dintre ele aşezaţi o bucată de gem, după care înfăşuraţi-le. Cu partea închisă în jos aşezaţi-le într-o mică tipsie, lăsând anumite distanţe între ele. Ungeţi cu ulei partea superioară şi laterală a fiecărei bucăţi ( ca să nu se lipească) şi lăsaţi la dospit la loc călduţ până când va creşte aproximativ la dublu. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180° C până când capătă o culoare aurie.
Sugestie 1: Puteţi economisi timp şi muncă, dacă faceţi mai mult aluat, şi după metoda prezentată la Gubă cu mac îl pregătiţi, ca oricând, doar în câteva minute, să aveţi gata o nouă delicateţe.
Sugestie 2: Dacă doriţi să economisiţi timp şi să mâncaţi mai târziu patiserii proaspete, faceţi mai multe bucăţi, şi bucăţile dospite împachetaţi-le separat în folie folpack şi puneţi-le în congelator. Le puteţi scoate oricând este nevoie, coaceţi-le conform celor descrise mai sus după decongelare şi după ce le-aţi uns cu ou.

Scoici cu castane – aprox. 10-12 buc. – fără lapte şi ouă, săracă în proteine.
Ingrediente: 300 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 60 g margariă Liga, 80 g zahăr, 30 g drojdie proaspătă, 1 dl apă căl-duţă, un pic de sare.
Mod de preparare: Dizolvaţi drojdia în apă şi adăugaţi celelalte com¬ponente, frământându-le până ce se formează un aluat uniform şi moale. Pe o planşetă de lemn, presărată cu amidon de grâu Glutenix fără gluten, întindeţi aluatul până când acesta va avea o grăsime de aprox. jumătate de deget. Cu ajutorul unei ceşti mai mari tăiaţi cerculeţe din el, pe care împărţiţi umplutura. îndoiţi-le în două şi cu o furculiţă presaţi marginile lor, ca să fie frumos ornamentate. Aşezaţi-le în tava de copt unsă sau acoperită cu hârtie pentru copt. Ungeţi cu ulei sau cu ou şi lăsaţi la dospit la un loc călduţ până ce creste la aproximativ dubla dimensiune. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180° C până când capătă o culoare aurie.
Sugestie 1: Puteţi economisi timp şi muncă, dacă faceţi mai mult aluat, şi după metoda prezentată la Guba cu mac îl pregătiţi, ca oricând, doar în câteva minute să aveţi gata o nouă delicateţe.
Sugestie 2: Dacă doriţi să economisiţi timp şi să mâncaţi mai târz¬iu patiserii proaspete, faceţi mai multe bucăţi şi bucăţile dospite împachetaţi-le separat în folie folpack şi puneţi-le în congelator. Le puteţi scoate oricând este nevoie, coaceţi-le conform celor descrise mai sus după decongelare şi după ce le-aţi uns cu ouă.

Gubă cu mac fara gluten: -fără lapte şi ouă, săracă în proteine.
Ingrediente: 300 g amestec de făină de Pâine Albă Glutenix, 60 g margarină Liga, 80 g zahăr,30 g drojdie proaspătă, 1 dl apă căl-duţă, un pic de sare.
Mod de preparare: dizolvaţi drojdia în apă şi adăugaţi celelalte com¬ponente, până ce se formează un aluat uniform şi moale. Pe o planşetă presărată cu amidon de grâu Glutenix fără gluten scoateţi bucăţi din aluat cu mâinile presărate cu făină şi formaţi din ele batoane. Aşezaţi-le în tava de copt unsă sau acoperită cu hârtie de copt, ungeţi cu ulei şi lăsaţi la dospit la un loc călduţ până ce creşte la dubla dimensiune. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180° C până când capătă o culoare aurie. După răcire tăiaţi în felii subţiri, le şi puteţi usca şi consuma astfel oricând timp de câteva săptămâni. Amestecaţi mac măcinat cu o jumătate de cantitate de zahăr. Aşezaţi cerculeţele în lapte călduţ dietetic, care poate fi amestecat cu ou (dar să nu fie prea zlotos pentru că astfel se va fărâmiţa). Puneţi într-o tigaie unt sau margarină, adăugaţi cele preparate împreună cu macul cu zahăr şi prăjiţi timp de câteva minute amestecând continuu.

Covrigi fara gluten: -9 buc.- fără lapte
Ingrediente: 500 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 100 g margarină Liga, 25 g zahăr, 1 gălbenuş de ou, 200 ml apă, 5 g sare, 40 g drojdie.
Mod de preparare: Frământaţi ingredientele până când obţineţi un aluat moale şi împărţiţi în bucăţi egale. Pe o planşetă presărată cu făină rulaţi batoane de aprox. 30-35 cm lungime şi îndoiţi-le în formă de covrig. Puteţi unge părţile superioare cu ouă şi săra con¬form dietei, puteţi răzui pe ele caşcaval afumat sau presăra diferite seminţe. Puneţi la dospit la loc călduţ până când creşte la dubla dimensiune şi coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180°C aprox. 15 minute sau până când capătă o culoare plăcută.

Pogaci cu brânză de oaie fara gluten:

Ingrediente: 400 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 200 g brânză de vacă, 200 g brânză de oaie, 200 g margarină Rama, 10 g sare, 3 g praf de copt.
Mod de preparare: frământaţi ingredientele până când obţineţi un aluat omogen. Dacă brânza e prea uscată, adăugaţi puţină smân-tână să se închege. Cantitatea de sare folosită depinde şi de felul brânzei de oaie! întindeţi aluatul pe o planşetă presărată cu amidon de grâu Glutenix, până când acesta va avea o grosime de un deget şi rupeţi din el bucăţi cu ajutorul formei de tăiat turtă. Aşezaţi în tava de copt cu teflon sau în tavă acoperită cu hârtie pentru copt, ungeţi puţin părţile superioare cu ou bătut şi coaceţi în cuptorul preîncălzit la 190°C, până când capătă o culoare castanie-aurie.

Linzere – Işchler fara gluten, cu cremă de ciocolată, floare, cu grile Ingrediente: 240 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 90 g zahăr pudră, 90 g margarină Rama, aprox. 90 g smântână, 40 g mălai, 1 gălbenuş de ouă, puţină coajă de lămâie, o linguriţă rasă de praf de copt, un pic de sare.
Mod de preparare: Frământaţi ingredientele până când obţineţi un aluat omogen şi pe o planşetă presărată cu amidon de grâu fără gluten întindeţi aluatul până când acesta va avea o grosime de aprox. jumătate de cm. îl puteţi rupe în bucăţi cu orice formă de tăiat. Aşezaţi în tavă de copt cu silicon sau cu hârtie pentru copt şi coaceţi la 180° C timp de 8 minute, ca să se coacă fără a căpăta o culoare mai închisă.
Variante
Floare: Tăiaţi din aluat o porţie de forme rotunde şi o porţie de formă florală, şi după ce s-au răcit, lipiţi-le cu gem de caise.
Cu cremă de cacao: Amestecaţi o parte a aluatului cu pudră de cacao, până ce capătă o culoare frumoasă. Cu o formă de tăiat rotund rupeţi fiecare bucată şi după coacere lipiţi-le cu următoarea cremă: 150 g de zahăr pudră, 150 g de margarină Rama, 70 g de pudră cacao. Le puteţi decora partea superioară cu dungi de cioco¬lată topită.


Işchler fara gluten:
Rupeţi fiecare bucată cu o formă de tăiat rotund şi coaceţi- le. Lipiţi cu gem picant de ex. de coacăze sau prune şi înveliţi-le cu ciocolată topită sau cu glazură de ciocolată de casă.

Linzer cu grile fara gluten: Puneţi separat aprox. o treime a aluatului. Cealaltă parte întindeţi într-o tipsie mai mică, unsă, presărată cu amidon de grâu sau acoperită cu hârtie pentru copt. Ungeţi bogat aluatul cu gem de caise şi presăraţi bine cu nucă amestecată cu zahăr. Partea aluatului pusă separat rulaţi în formă de batoane şi aşezaţi-le pe aluat în formă de-a curmezişul. Puteţi unge cu ou pentru a căpăta o strălucire mai plăcută. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de aprox. 25 de minute sau până când capătă o culoare plăcută.

 

 

Prăjitură umplută cu gem şi nucă cu glazură de ciocolată fara gluten (jerbo) – tava mai mică (aprox. 30×20 cm)
Ingrediente: 250 g făină pentru pâine albă Glutenix, 60 g margarină, 20 g zahăr, 1 ou mai mic, un pic de sare, 10 g de drojdie dizolvată cu o lingură de lapte călduţă şi cu puţin zahăr, lăsată să crească. Umplutura: aprox. 150 – 200 g de nucă măcinată şi zahăr pudră, câteva linguri de gem de caise pentru a unge foile. Ciocolată de învelit torturi sau glazură de ciocolată de casă pentru a înveli partea de sus a prăjiturii.
Mod de preparare: Frământaţi ingredientele, împărţiţi în 4 părţi egale, din care întindeţi câte o foaie subţire (după dospit va creste fiecare aproximativ la dubla dimensiune). Aşezaţi într-o tavă acoper¬ită cu hârtie pentru copt sau unsă şi presărată cu făină, prima foaie, ungeţi cu gem de caise, presăraţi cu nucă măcinată amestecată cu zahăr pudră. Aşezaţi foaia următoare şi procedaţi la fel ca mai înainte. Pe deasupra aşezaţi o nouă foaie pe care înţepaţi în câteva locuri cu furculiţa. Lăsaţi la dospit la loc călduţ aproximativ jumătate de oră, după care coaceţi în cuptorul preîncălzit la 170°C, până când capătă o culoare plăcută. înveliţi partea de sus cu glazură de ciocolată.

Plăcintă cu mere fara gluten:
Ingrediente: 250 g făină pentru pâine albă Glutenix, 60 g margar- ină, 20 g zahăr, 1 ou mai mic, un pic de sare, 10 g de drojdie dizol-vată cu o lingură de lapte călduţă şi cu puţin zahăr, lăsată să crească.
Umplutura: Răzuiţi aprox. 750 g de mere acrişoară, stropiţi cu zeamă de lămâie şi adăugaţi o cantitate zahăr cât să aibă un gust uşor dulce. Puteţi adăuga şi puţină scorţişoară. în tip ce frământaţi aluatul, lăsaţi merele să stea într-un vas, după aceea stoarceţi zeama ca aluatul să nu se înmoaie.
Mod de preparare: Frământaţi ingredientele, împărţiţi aluatul în două părţi, din care întindeţi câte o foaie (foaia de jos poate fi mai groasă, după dospit va creşte aprox. la dubla dimensiune). Aşezaţi prima foaie în tavă acoperită cu hârtie pentru copt sau unsă şi presărată cu făină, pe care puneţi umplutura cu ajutorul unei linguri. Acoperiţi cu cealaltă foaie, pe care înţepaţi cu furculiţa în câteva locuri. Lăsaţi la dospit la un loc călduţ aproape jumătate de oră, apoi coaceţi în cuptorul încălzit la 170° C timp de aprox. 35 de minute, până ce capătă o culoare plăcută.

Clătite fara gluten: – fără lapte şi ouă, sărace în proteine Dacă mai rămân bucăţi, se pot rula şi în ziua următoare, nu nece¬sită încălzire în cuptorul cu microunde.


Clătite tradiţionale: pentru 10-12 buc. de clătite: 100 g de amestec de făină pentru pâine albă ţărănească Glutenix, aprox. 4 dl de lapte, 1 ou, un pic de sare.
Mod de preparare: Puneţi în făină ouăle şi sarea şi adăugaţi treptat laptele, ca să obţineţi un aluat fără cocoloaşe. Lăsaţi să stea aprox. cinci minute, dacă e nevoie, mai puteţi adăuga lapte. Coaceţi în mod obişnuit şi puneţi umplutură în ele.

Clătite fără lapte fara gluten: pentru 8-10 buc. de clătite: 100 g amestec de făină pentru Pâine albă Glutenix, 3 dl apă, 1 ou, un pic de sare. Mod de preparare: Puneţi în făină ouăle şi sarea şi adăugaţi treptat apa, ca să obţineţi un aluat fără cocoloaşe. Lăsaţi să stea aprox. 5 minute, dacă e nevoie, mai puteţi adăuga puţină apă. Coaceţi şi umpleţi în mod obişnuit.
Clătite fara gluten, fără lapte şi fara ouă: pentru 8-10 bucăţi de plăcinte: 100 g de amestec de făină de pâine albă Glutenix, 3,5 dl de apă, un pic de sare. Mod de preparare: Puneţi sarea în făină şi adăugaţi pe rând apa ca să obţineţi un aluat fără cocoloaşe. Lăsaţi să stea aprox. cinci minute, dacă e nevoie, mai puteţi adăuga puţină apă. Coaceţi puţin mai mult timp ca pe clătitele prezentate mai înainte. Coaceţi şi umpleţi în modul obişnuit.

Găluşte fara gluten (nokedli) – pentru o porţie
Ingrediente: 120 g amestec de făină pentru Pâine albă Ţărănească Glutenix, 80 g apă, 1 ou, un pic de sare.
Mod de preparare: Amestecaţi ingredientele până ce obţineţi un aluat fără cocoloaşe, rupeţi din el bucăţi şi puneţi-le în apă clocotită. Dacă găluştele se ridică la suprafaţă, le puteţi scoate cu strecură- toarea şi răsturna în puţin ulei sau untură.
Sugestie: în caz de sensibilitate la lapte şi ouă, puteţi prepara găluşte din amestec de făină pentru pâine albă Glutenix şi fără ouă.

Paste făinoase proaspete fara gluten:

Ingrediente: 100 g de amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 1 ou, un pic de sare, puţină apă, pentru a obţine un aluat tare.

Mod de preparare: Frământaţi ingredientele, până când aluatul se omogenizează. întindeţi pe o planşetă presărată cu făină şi tăiaţi în forma dorită (fidea, cubuleţe, cuburi, tăiţei laţi, etc.). Fierbeţi în apă clocotită în modul obişnuit.

 

Găluşte de ficat fara gluten (4 porţii)

Ingrediente: 40 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 30 g orice tip de ficat sau pateu de ficat, 1 gălbenuş de ou, 2 linguriţe de ulei, 4 g de pătrunjel, 4 g de schnidling sau ceapă roşie, un pic de piper măcinat, un pic de nucşoară măcinată, un pic de sare.
Mod de preparare: Tocaţi pătrunjelul şi ceapa. Dacă ficatul este crud, radeţi-l sau tocaţi-l cu lama cuţitului. Amestecaţi bine ingredi-entele într-un vas şi rupeţi mici bucăţi, introducându-le direct în apă clocotită sau direct în supă, cu ajutorul unei linguriţe. Fierbeţi timp de 3-5 minute, în funcţie de mărimea găluştelor.

Găluşte de griş fara gluten (4 porţii)
Ingrediente: 30 g amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 30 g de griş de porumb, un gălbenuş de ou, 4 g de unt sau alt timp de grăsime, un pic de sare.
Mod de preparare: Amestecaţi bine ingredientele şi rupeţi mici bucăţi, introducându-le direct în apă clocotită sau în supă, cu ajutorul unei linguriţe. Fierbeţi timp de 5-10 minute, în funcţie de mărime.

 

Gogoşi fara gluten(20 de bucăţi)
Ingrediente: 200 g de amestec de făină pentru Pâine Albă Glutenix, 180 g de lapte, un gălbenuş de ou, 25 g de unt, 50 g de zahăr, 1 pachet de zahăr vaniliat, 20 g de drojdie, un pic de sare.
Mod de preparare: Adăugaţi drojdia la laptele încălzit uşor împreună cu zahărul şi lăsaţi la loc călduţ pentru a creşte. Puneţi restul ingre¬dientelor într-un vas, şi, adăugând laptele cu drojdia, omogenizaţi bine, nelăsând cocoloaşe. Lăsaţi la loc călduţ la dospit, până când aluatul va creşte la dublu. încălziţi uleiul la foc (nu prea fierbinte) pentru coacere. Dozaţi aluatul crescut cu ajutorul a două linguri umezite cu apă (aluatul se dozează cu una dintre linguri, iar cu cealaltă, se împinge în ulei aluatul rupt) şi introduceţi bucăţile în ulei. Coaceţi ambele părţi, până când gogoşii capătă o culoare aurie. Dacă sunteţi îndemânatici, vor avea un aspect plăcut.
Sugestie: Dacă preparaţi bucăţi mai mici, introduceţi-le imediat după coacere în zahăr tos cu scorţişoară. Este foarte bun! Cu ajutorul dozatorului decoratorului pentru tort, puteţi umple gogoşii cu diferite pudinguri sau cu gem. Sunt foarte bune şi simplu cu zahăr pudră.